BlackDesk

Lenardo de Bruine, Developer.

Lenardo de Bruine Developer BlackDesk header

Op het beeldscherm staat Lenardo de Bruine, of zoals wij hem zelf kennen: ‘Leo.’ We blikken met onze developer terug op het prille begin van BlackDesk en ontdekken hoe hij is uitgegroeid van een stagiair tot een expert in ons vakgebied. Leo is namelijk een drijvende kracht in de toekomst van techniek bij BlackDesk. Maak je klaar voor het verhaal van een man die zich helemaal thuis voelt in de wereld van bits en bytes…

Lenardo de Bruine developer BlackDesk portret close-up
lenardo-de-bruine developer BlackDesk scherm

Hoe ben je aan het zwarte bureau terechtgekomen en welke herinneringen heb je nog uit de beginperiode?
“Zeven jaar geleden volgde ik de opleiding Mediadevelopment. Ik zocht contact met BlackDesk voor een stageplek, en ik herinner me nog goed dat ik erg zenuwachtig was toen ik op gesprek mocht. BlackDesk was toen, net als ik trouwens, nog erg jong. We hadden één kantoor op de Beatrixlaan.” – Voor degenen die onze vorige locatie niet kennen, uiteindelijk hebben we het halve verzamelgebouw in gebruik genomen.

Zeven jaar is een behoorlijke tijd. Wat zorgt ervoor dat je hier zo op je plek bent?
“Voornamelijk een gevoel van vrijheid. Omdat ik lange tijd de enige developer was, kreeg ik de kans om – in goed overleg natuurlijk – te kiezen welke richting we qua techniek op gingen. Alles wat ik interessant vond (en vind) kan ik hier in de praktijk toepassen.”

lenardo-de-bruine-developer BlackDesk kleurrijk lenardo-de-bruine-developer BlackDesk kleurrijk

Je hebt als geen ander wisselingen meegemaakt in het team. Hoe zou je de bedrijfscultuur van BlackDesk omschrijven?
“Ik heb inderdaad heel wat collega’s zien komen en gaan, maar de sfeer is altijd hetzelfde gebleven. We zijn een hechte groep die samen mooie dingen wil maken en openstaat voor elkaar. We voeren interessante gesprekken, over geloof bijvoorbeeld, wat voor mij een belangrijk onderwerp is. Soms praten we daarover met collega’s die andere overtuigingen hebben. Dat kan gerust, want er is altijd respect voor elkaars opvatting.”

We zijn op dit moment met 13 collega’s. Heeft de omvang van ons team volgens jou invloed op hoe we werken?
“Absoluut, bij BlackDesk heeft iedereen zijn of haar eigen specialisme. Dat is wat ons uniek maakt. Jij ervaart dat misschien ook als copywriter; je kunt je werkwijze net als ik sturen. Dat vind ik interessant omdat het betekent dat we eigenaarschap hebben over onze taken en groei dus zelf in de hand hebben.”

Wat vind je eigenlijk zo boeiend aan techniek en development?
“Soms ben ik urenlang bezig met het oplossen van technische problemen. Dat zou sommige mensen waarschijnlijk gek maken, maar ik vind het geweldig. Als ik in mijn vrije tijd een avondje over heb, experimenteer ik met updates die ik volg op blogs, forums en YouTube. Voor ik het weet, is het dan ineens drie uur ’s nachts.”

“Soms ben ik urenlang bezig met het oplossen van technische problemen. Dat zou sommige mensen waarschijnlijk gek maken, maar ik vind het geweldig.”

Lenardo de Bruine developer BlackDesk coderen
lenardo-de-bruine-developer BlackDesk huisdieren

Ik weet dat je dit jaar minder websites dan ooit gebouwd hebt. Hoe zit dat?
 “Dat komt voort uit het feit dat websites maken voor mij wat eentonig begon te worden. Ik zocht meer uitdaging en merkte dat er in de wireframingfase ideeën ontstonden vaak meer tijd kostten dan begroot. Als die conclusie pas in de developmentfase naar voren komt, is het eigenlijk al te laat. Nu werk ik tijdens de wireframingfase nauw samen met artdirector Denise. Ik beoordeel de technische haalbaarheid van het project en kijk mee naar de user experience.”

Een duidelijke verandering. Hoe zie jij jezelf en de afdeling techniek eigenlijk verder ‘ontwikkelen’?
“Ik verwacht een natuurlijke groei. Op den duur denk ik dat er meer developers zullen komen. Eén tak die websites maakt en één tak die applicaties bouwt. Ik hoop daar sturing aan te geven en me bezig te houden met de meer complexere technische opgaves. Dat zou ik een mooie opgave vinden.”

Over het bouwen van applicaties gesproken, kun je een recent project noemen waar je trots op bent?
“Flikweert Vision is denk ik een mooi voorbeeld. Zij hebben een sorteermachine voor aardappels en uien. Het idee is innovatief, maar het moest ook gebruiksvriendelijk zijn voor de eindgebruiker, in dit geval de boer. Daar kwam ik in beeld. Voordat ik daadwerkelijk begon met het ontwikkelen van de interface, stelde ik vragen als ‘wat moet de boer ermee kunnen doen?’ en ‘hoe maken we dat overzichtelijk?'”

“Vervolgens heb ik een wireframe gemaakt voor de interface, met als doel de gebruiker zo gemakkelijk mogelijk door de applicatie te laten navigeren. Op basis daarvan heb ik de technologie gekozen die het beste bij dit project paste en ben ik aan de slag gegaan met de ontwikkeling. Tijdens dit project kreeg ik de volledige vrijheid om te onderzoeken, ideeën te bedenken en te bouwen, zowel van de opdrachtgever als BlackDesk. Het resultaat is een prachtig product dat, overigens, voortdurend wordt doorontwikkeld. Als ik er zo op terugkijk, ben ik trots op wat we hebben bereikt.”

lenardo-de-bruine-developer-applicaties lenardo-de-bruine-developer-applicaties

Je bent gedreven in je werk. Ik weet dat je ook gedisciplineerd bent als het aankomt op krachtsport. Kun je daar wat meer over vertellen?
“Ik merk dat ik, als ik ergens voor wil gaan, dat voor de volle honderd procent doe. Met sporten is dat inderdaad ook zo. Ik wil fitter zijn, me gezond voelen en ik bijt mezelf daar dan helemaal in vast. Het heeft ook met mijn geloof te maken. Ik voel de verantwoordelijkheid om mijn best te doen in dit leven, door de beste versie van mezelf te worden, als een manier om iets terug te geven aan God.”

Dat siert je. Wat denk je ervan; zullen we eindigen met sterk slotakkoord?
‘Kom maar op.’

Favoriete boek? “Mag het ook een serie zijn? Dan Brown.”
Mooiste film? “Lord of the Rings, de trilogie.”
Muziek? “Hardcorepunk, als het maar schreeuwt.”
Lievelingseten? “Iets van de BBQ, dat is koken in de puurste vorm.”
Grappig feitje over jezelf dat mensen misschien niet weten? “Dat ik negen vingers heb.”
Het beste advies dat je ooit hebt gekregen? “…Ik heb ooit goed advies gekregen van een onbekende. Toen ik vroeg waarom hij dat deed, zei hij: ‘Ik wil je graag helpen op één voorwaarde, namelijk dat jij ook iets doet voor een ander.’ Dat principe past bij mijn geloof. Het beste advies komt namelijk uit de bijbel: ‘Heb uw naaste lief zoals uzelf.’

William Lindhout, <span class="font-weight-normal">Developer.</span>
William Lindhout, Developer.
Onne van Dixhoorn, <span class="font-weight-normal">Copywriter.</span>
Onne van Dixhoorn, Copywriter.