BlackDesk

Eric Ruiter, Projectmanager.

Group 2264

In de wirwar van creatieve ideeën, strategische doelstellingen en facturabele uren navigeert Eric ons richting goede resultaten. Sinds 2022 vervult hij de rol van projectmanager bij BlackDesk, waar hij nuchterheid en een vleugje humor toevoegt aan het team. Ontdek hoe Eric de juiste snaren raakt, ook in zijn persoonlijke leven, als liefhebber van muziek en audio.

Mockup get unlocked 2
9D6A5895 kopiëren

Wat motiveerde je om bij een marketingbureau te gaan werken?

“Ik heb altijd bij een bureau willen werken omdat het me leuk leek aan diverse projecten te werken in multidisciplinaire teams. Dat is ook iets wat ik mee heb gekregen tijdens mijn studie Communication & Multimediadesign in Utrecht, waar ik leerde allerlei soorten media te gebruiken om een boodschap over te brengen.”

 

En wat trok je specifiek aan in BlackDesk?

“Het was vooral de manier waarop de functie omschreven werd. De toon en houding. Toen ik net van school kwam, had ik trouwens niet gedacht dat ik projectmanager zou worden. Als ik toen iets bij een bureau zou doen, was het waarschijnlijk een creatieve rol geweest.”

 

Je hebt me de eerste zin van je sollicitatiebrief wel eens verteld. Wat was het ook alweer?

“’Hoi, ik ben Eric en ik ben niet op zoek naar een nieuwe baan.’ Dat was ook zo. Ik zat prima bij mijn vorige werkgever. Ik vind het sterk om op een andere manier binnen te komen. Als je dat doet, val het meteen op. Het kan misschien averechts werken, maar ik dacht dat BlackDesk het wel kon waarderen. Het zegt wel iets over dit bureau, vind ik.”

 

Hiervoor was je e-commercemanager in de retail sector. Zijn er ervaringen die je nu kunt toepassen als projectmanager bij BlackDesk?

“In het verleden had ik de rol van creatieve duizendpoot, inclusief designwerk en het opzetten van advertenties en social media-campagnes. Toen het team bij mijn vorige werkgever groeide, groeide mijn rol naar het managen van het creatieve deel. Die basiskennis van verschillende disciplines komt bij BlackDesk nu goed van pas.”

“Het stelt me in staat om mee te denken met opdrachtgevers, hun vragen te begrijpen en dit over te dragen aan specialisten binnen mijn projectteam. Hoewel ik dus zelf niet de specialist ben die het plan uitvoert, kan ik op basis van mijn ervaring wel beoordelen of iets haalbaar is. En dat is denk ik belangrijk voor een projectmanager.”

Group -4 Group -4

Kun je een voorbeeld geven van een traject waar je tevreden over bent?

“Bij BlackDesk wordt er goed nagedacht over de vraag welke opdrachtgever het beste bij welke projectmanager past. En dat betekent dat technische vraagstukken vaak bij mij belanden. Eén van de projecten waar ik tevreden over ben, is Flikweert Vision. Het was een boeiend traject omdat dit een jong bedrijf is met een innovatief idee. Wij konden hen ondersteunen door het idee goed te presenteren. Het mooie is dat de basis die we hebben gelegd nog verder kan worden doorontwikkeld.”

 

Telefoon in de hand, achter de laptop, of op pad zijn – wat vind je het leukste aan je werk?

“Ik vind het stukje persoonlijk contact met opdrachtgevers, en af en toe ergens naartoe gaan, leuk aan dit werk. Gisteren ben ik bijvoorbeeld naar Zuid-Limburg geweest. Het is boeiend om met mensen aan tafel te zitten, te luisteren naar de vragen die zij hebben en mee te denken in oplossingen. Je bent bij BlackDesk echt geen droge accountmanager die bezig is met het binnenhalen van opdrachten. Er zit ook een stukje creativiteit in projectmanagement.”

 

Wat vind je lastiger aan je werk? En hoe ga je daarmee om?

“Ik ben over het algemeen goed in het duidelijk uitleggen waarom iets meer kost dan begroot, maar in zo’n gesprek vind ik wél de kunst om iemand enthousiast te houden en mee te krijgen. Blijven adviseren dat het resultaat verbetert, helpt vaak.”

 

Merk je dat mensen wel eens een misvatting hebben over de rol van een projectmanager?

“Er wordt wel eens gedacht dat de projectmanager een antwoord heeft op álle vragen. In zekere zin heb ik, zoals ik al zei, wel basiskennis over veel onderwerpen – van techniek en design tot online marketing. Maar er zijn momenten dat ik moet zeggen, ‘dat weet ik echt niet, daar moet ik op terugkomen,’ en gelukkig is daar meestal wel begrip voor.”

 

Als je één dag zou kunnen ruilen met een collega binnen BlackDesk, wie zou dat zijn en waarom?

“Met de strateeg. Het lijkt me heel tof om me meer bezig te houden met de ‘grotere lijn’ en ervoor te zorgen dat het strategische concept goed wordt doorgevoerd in de uitvoering.”

“Op basis van mijn ervaring kan ik beoordelen of iets haalbaar is. En dat is denk ik belangrijk voor een projectmanager.”

Group 2315
Group 2317

Tijdens je studie maar ook daarna ben je niet weggegaan van Tholen. Als iemand zo honkvast is heeft dat een reden, denk ik. Hoe zit dat volgens jou?

“In mijn eentje verhuizen naar de Randstad zag ik als student niet zitten. Dan moet je helemaal opnieuw beginnen en dat is niet voor mij weggelegd. Mijn familie en vrienden wonen op Tholen en inmiddels heb ik hier mijn gezin. Voor werk keek ik dus naar bureaus binnen een straal die aan te reizen is: Antwerpen, Breda, Rotterdam en Goes. Eigenlijk vanuit dezelfde reden. Met mijn gezin verhuizen en een heel nieuw bestaan opbouwen, dat zou ik niet zo snel doen. Ik ben iemand die altijd voor zekerheid gaat.”

 

Naar mijn idee toon je ook vaak lef. Wat is het gekste idee dat je ooit hebt overwogen?

“Mijn vrienden gaan nu waarschijnlijk zeggen ‘ja dag, jij hebt veel gekkere dingen bedacht’ maar ik heb dus wel eens het impulsieve idee gehad om de kerktoren in Tholen te beklimmen. Dat was in een tijd dat ik veel aan boulderen en wandklimmen deed. Na een paar biertjes denk ik alles te kunnen beklimmen. Eigenlijk is dit een veel te saai antwoord. Ik vind het een lastige vraag merk ik.”

 

Grappig dat iemand die vaak humoristisch uit de hoek komt, hierop vastloopt. Gebruik je humor eigenlijk als middel om een boodschap over te brengen?

 “Dat klopt wel, ik zoek graag de grens op. Ik vind het wel leuk om een beetje tegen dingen aan te schoppen. En dat is niet om te beledigen. Ik kan een extreem standpunt innemen om te kijken hoe mensen daarop reageren. Ook in een projectteam durf ik degene te zijn die datgene bespreekbaar maakt wat niemand anders durft. Als advocaat van de duivel zeg maar.”

Group -10 Group -10

Heel wat anders nu. Hoe zit het met die grote passie voor muziek?

“Passie vind ik nogal een moeilijk woord. Soms ben ik een paar maanden heel intensief met iets bezig, zoals fotografie of boulderen, en dat zwakt dan weer af. Dat is een beetje mijn valkuil. Ik heb dus niet echt passies vind ik, wél interesses. En muziek is er inderdaad één. Ik heb vroeger veel in bandjes gezeten, speel nog steeds graag gitaar en ik ga regelmatig naar concerten of festivals.”

 

 Wat voor muziek maak je? En is dat iets wat je deelt of houd je het liever voor jezelf?

“Ik speel sinds kort weer in de kerk. Het zijn liedjes ter ondersteuning van de dienst, die over het algemeen door de zangleider uitgekozen worden. Thuis maak ik heel andere muziek: indie, post-rock en soms neigt het een beetje naar elektronisch. Mijn liedjes neem ik op met verschillende instrumenten en microfoons. Gewoon voor de lol. Ik stuur het door naar vrienden die muzikant zijn, ook al zijn mijn liedjes eigenlijk nooit af.”

 

Kun je uitleggen op welk punt in het proces je vastloopt?

“Ik kan een goed idee hebben en enthousiast beginnen, maar ik krijg gaandeweg vaak het gevoel dat ik tekortschiet. Ik ben heel zelfkritisch op dat vlak. Dat herken ik ook bij bevriende muzikanten. Het hoort er denk ik een beetje bij.”

 

Misschien is het dan maar goed dat je geen uitvoerend specialist bent?

“Ik zou dat inderdaad heel lastig vinden, creatief zijn en facturabel werken binnen een opdracht. Dat vind ik knap aan de mensen die bij BlackDesk specialist zijn in hun vakgebied.”

 

Wij lopen ook wel eens tegen een makers-dilemma aan, en ik denk dat wij jou daarin nodig hebben, als projectmanager. Hoe zie jij dat?

“Soms is het aan de projectmanager om te zeggen: dit gaat nu al een aantal keer heen en weer voor feedback. Nu is het tijd om de knoop door te hakken. Omdat het mijn eigen product is vind ik het gek genoeg minder lastig om daar streng in te zijn.”

 

Je gaf aan het begin van het interview aan dat je niet had verwacht dat je projectmanager zou worden. Als je nu terugkijkt, wat is dan je conclusie?

“Ik bedoelde vooral dat ik niet op deze functie gesolliciteerd zou hebben toen ik jonger was. Mijn voorkeur ging uit naar een creatieve rol, maar nu merk ik dat ik een goede projectmanager kan zijn, juist doordat ik ervaring heb in het ‘maken’. Wat dat betreft valt alles valt op z’n plek.”

Margo Nije, <span class="font-weight-normal">Fotograaf.</span>
Margo Nije, Fotograaf.
Pauline Bolle, <span class="font-weight-normal">Officemanager.</span>
Pauline Bolle, Officemanager.