BlackDesk

Harm Hoogerdijk, Projectmanager.

harm-hoogerdijk projectmanager

Maak je klaar voor een inspirerend gesprek waarin we duiken in de werkzaamheden en persoonlijke interesses van projectmanager Harm. Voorafgaand aan het gesprek noemde hij het voorbeeld van Theo Maassen die een kookwekker zet aan het begin van zijn podcast ‘Ervaring voor beginners’. Dat gaan we nu ook doen zodat we goed binnen de tijd blijven. De wekker staat op 60 minuten…

harm-hoogerdijk projectmanager portret
harm-hoogerdijk projectmanger bellen

Luister je eigenlijk graag podcasts?
“Zeker weten, hoewel het soms een uitdaging is om tijd te vinden tussen mijn werk als projectmanager, mijn gezin en mijn maatschappelijk werk. Maar als ik er de tijd voor kan maken, geniet ik enorm van een podcast waarin verschillende werelden samenkomen.

‘Ervaring voor beginners’ is een podcast die ik interessant vind omdat het begrip ‘expertise’ hierin een andere betekenis krijgt. We kijken als samenleving tegen experts op, terwijl zijzelf ook leren door het ‘maar’ te proberen. Daarnaast kan ik historische podcasts zoals ‘Revolusi’ en ‘De Bourgondiërs’ heel erg waarderen. Ik vind het gaaf om te zien hoe mensen zich in de loop der tijd hebben ontwikkeld.”

Over tijd gesproken. Je werkt sinds deze maand 7 jaar bij BlackDesk. Kun je ons iets vertellen over jouw ontwikkeling?
“Het grappige is dat ik hiernaartoe kwam met het idee dat ik veel bureauervaring had. Nu durf ik hardop te zeggen dat ik de laatste 7 jaar juist meer geleerd heb dan ooit.

Ik groei dus nog steeds, mede doordat ik daar de kans voor krijg vanuit BlackDesk. Bijvoorbeeld via een post-HBO-opleiding die collega Ricky en ik afgelopen jaar volgden. Wat ik daar als belangrijkste les heb geleerd, is dat er niet per se één manier is om het als projectmanager goed te doen. Je moet een aanpak vinden die bij jou past en duidelijk is voor het team en de opdrachtgever. Het klinkt zo simpel, maar voor iemand die het graag goed wil doen, was is dit een eyeopener.”

harm-hoogerdijk projectmanger studiobeeld harm-hoogerdijk projectmanger studiobeeld

Je bent, naar mijn mening, een veelzijdige collega. Iemand met gevoel voor taal en een achtergrond in grafisch design. Hoe benut je deze vaardigheden als projectmanager?
“De fase die ik persoonlijk het leukst vind in het proces, is het moment dat we commitment uitspreken met elkaar. Dat we zeggen ‘Dit gaan we doen’. Dan kan ik creatief meedenken en ideeën uitwisselen. Ik voel me verbonden met de makers in ons team en vind het prachtig om samen iets te creëren dat emotie oproept.”

Kun je een voorbeeld geven van een project dat bij jou emotie oproept?
Prisma scholengroep is voor mij echt een schoolvoorbeeld van waarom ik dit werk met passie doe. Als organisatie begrijpen zij het belang van effectieve communicatie. Het vertrouwen en de creatieve ruimte die ze ons geven, motiveert me enorm.

Ik heb hoe dan ook een groot zwak voor het onderwijs en ik vind het leuk dat onze identiteit als bureau hierin zichtbaar wordt: eerlijk, creatief, daadkrachtig. Het is geweldig dat we ons talent kunnen inzetten voor een sector die onder druk staat. Zo zie ik dat.

Hoe zou je jezelf als projectmanager omschrijven?
“Men spreekt wel eens van harde en zachte projectmanagers en ik zit, zoals je aan voelt komen, in het zachte spectrum. Voordelen daarvan zijn: sterke relaties, veel creativiteit, samen optrekken, hard gaan voor een project.”

“Contrasten in de samenleving zijn een rode draad in alles wat ik doe.”

harm-hoogerdijk-projectmanger-sportief
harm-hoogerdijk-projectmanger-overleg

Je bouwt graag een relatie op met opdrachtgevers. Hoe draagt dit bij aan het succes van de projecten die je begeleidt?
“Een sterke relatie is voor mij vanzelfsprekend. Ik wil van nature helpen, ben in staat om gemakkelijk met mensen in gesprek te gaan en naar ze te luisteren.

In de basis is een projectmanager vooral iemand die zich volledig inzet voor het project, en dat herken ik sterk in mezelf – ik ben iemand die de kar trekt. Als ik aan tafel zit met opdrachtgevers, denk ik dat ze mijn enthousiasme zullen voelen.”

Is al dat enthousiasme ook wel eens een valkuil?
“Zeker! Ik heb vaak de neiging om te hard te lopen. Terwijl het, zeker in de creatieve sector, zo is dat je niet de hele tijd ‘aan’ kan staan. Het klinkt misschien als een cliché, maar je moet ook tijd nemen om op te laden, en ik betrap mezelf er soms op dat ik daar te weinig aandacht aan besteed.

Daarnaast gaat projectmanagement natuurlijk veel verder dan alleen maar creatief zijn. Ik daag mezelf dus ook continu uit scherp te zijn op planning en budgetten. Inmiddels heb ik daar voor mezelf een goede werkvorm in gevonden. Zo zie je maar: de afgelopen jaren waren erg leerzaam. ”

harm-hoogerdijk projectmanger bespreking harm-hoogerdijk projectmanger bespreking

Nog 30 minuten op de wekker, Harm. Ik ben nieuwsgierig naar jouw persoonlijke interesses. Je werkt bewust 4 dagen per week omdat je actief betrokken bent bij het Leger des Heils. Kun je daar wat meer over vertellen?
“Wat me keer op keer raakt is het feit de huidige generatie het zwaar heeft. Het lijkt maar niet te lukken om een samenleving te zijn waarin ‘wij’ centraal staat. Dit is dan ook mijn drijfveer om jongerenwerk te doen. Ik krijg er veel energie van.”

Lezen is je grootste hobby. Welk boek heeft onlangs veel indruk op je gemaakt, en waarom?
“Contrasten in de samenleving (of eigenlijk; de verschillende werelden waar we het eerder over hadden) zijn een rode draad in alles wat ik doe. Dat zie je ook terug in de boeken die ik lees. Soms zijn er dingen die we in het dagelijks leven niet benoemen omdat ze als ‘raar’ worden beschouwd of omdat ze niet in de norm passen, en ik waardeer het enorm als een schrijver dat taboe doorbreekt. Een paar boeken die ik daarom zou willen aanraden zijn: Zachtop Lachen van Malou Holshuijen, De Overlevenden van Alex Schulman en Wildevrouw van Jeroen Olyslaegers.”

Wildevrouw is een boek over een tumultueus Antwerpen in de 16e eeuw. Wat trekt je aan tot dat onderwerp?
“In dit verhaal wordt niet alleen de geschiedenis van Antwerpen belicht, maar gaat het vooral over tegenslagen. Ik heb veel bewondering voor wat vorige generaties hebben moeten doorstaan. Soms vergeten we hoe rauw het bestaan vroeger was. Als ik De Wildevrouw lees, denk ik ‘kanonnen…’ Hoe zou ik mezelf daarin staande kunnen houden?”

De wekker gaat. Dus tot slot: Hoe zou jij je staande hebben gehouden?
“Dat vind ik een mooie slotvraag. Uit het feit dat ik nu een uur volpraat, merk je dat ik van nature een echte prater ben, iemand die graag in oplossingen denkt. Dat zijn mooie eigenschappen om je staande te houden in de samenleving. Maar ik heb de afgelopen jaren ook geleerd dat je niet altijd alles zelf kunt oplossen; luisteren is in veel gevallen krachtiger dan praten. Het gaat erom dat je openstaat voor de verhalen, perspectieven en behoeften van anderen, ongeacht de rol die ik op dat moment vervul; vader, hulpverlener of projectmanager.”

Pauline Bolle, <span class="font-weight-normal">Officemanager.</span>
Pauline Bolle, Officemanager.
Denise Schaeffer, <span class="font-weight-normal">Artdirector.</span>
Denise Schaeffer, Artdirector.