BlackDesk

Google Consent Mode V2 de impact op digitale marketing

BLOG HEADER - Google consent

Digitale privacy wordt steeds belangrijker. Google breidt daarom de Consent Mode uit naar V2 (versie twee), met nieuwe opties die ervoor zorgen dat persoonlijke informatie niet langer zonder toestemming wordt gebruikt voor marketingdoeleinden. Google Ads-gebruikers zijn zelfs verplicht V2 te implementeren vóór maart 2024. Wil je weten hoe je ervoor zorgt dat jouw organisatie voldoet aan de nieuwste privacyrichtlijnen?

Wat is Google Consent Mode?

Google Consent Mode is door Google ontwikkeld om website-eigenaren te ondersteunen bij het naleven van privacyregels. Het is kortweg ontstaan uit de noodzaak om websitegebruikers hun toestemming te laten geven voor het plaatsen van cookies. De Consent Mode geeft websitebezoekers controle over het gebruik van hun data én zorgt tegelijkertijd voor een evenwicht tussen privacybescherming en data-analyse. Als adverteerder heb je namelijk nog steeds inzage in statistieken (zoals het aantal websitebezoekers).

Waarom Google Consent implementeren?

Waarom zouden we ons druk maken over consent modes? Simpel gezegd, omdat het jouw website in staat stelt te voldoen aan wetgeving zoals de AVG, terwijl je nog steeds waardevolle inzichten uit je verkeer kunt halen. Niet naleven kan leiden tot boetes en reputatieschade (het respecteren van de privacy van je gebruikers is een aspect dat steeds meer aandacht krijgt in de digitale wereld).

Wat verandert er met Google Consent Mode V2?

Google gaat adverteerders per maart 2024 verplichten om de privacyvoorkeuren van websitebezoekers te delen. De nieuwe versie van de Google Consent Mode legt de gemaakte keuze vast via een cookiebanner, waardoor Google voorkomt dat data van websitebezoekers zonder toestemming voor marketingdoeleinden wordt gebruikt. De juiste implementatie van Google Consent Mode V2 is essentieel voor organisaties die adverteren op Google, omdat je hiermee geweigerde metingen voorkomt en de effectiviteit van Google Ads-campagnes behoudt.

(Nieuwe) Opties van Google Consent Mode V2

De overgang naar Consent Mode V2 brengt niet alleen uitdagingen maar ook kansen met zich mee. Google Consent Mode v2 verfijnt toestemmingsopties die cruciaal zijn voor elke website die afhankelijk is van Google-producten voor advertenties, analyse, functionaliteit, personalisatie en beveiliging. Deze opties bestaan uit:

 – ad_storage: Voor tracking gerelateerd aan advertentiedoeleinden (bijv. Google Ads), essentieel voor het targeten en optimaliseren van je advertentiecampagnes.

– analytics_storage: Voor analyse en inzicht in websiteverkeer en gebruikersgedrag (bijv. Google Analytics), cruciaal voor het verbeteren van de gebruikerservaring en het nemen van geïnformeerde beslissingen.

– functionality_storage: Voor functionele doeleinden zoals taalinstellingen, noodzakelijk voor het bieden van een naadloze en gepersonaliseerde gebruikerservaring.

– personalization_storage: Voor het aanbieden van gepersonaliseerde productaanbevelingen, verhoogt de relevantie van de content die aan gebruikers wordt getoond.

– security_storage: Voor beveiligingsdoeleinden, zoals fraudedetectie, van cruciaal belang voor het beschermen van zowel de gebruiker als de website tegen kwaadwillende activiteiten.

Nieuw in Consent Mode V2 zijn de opties ad_user_data en ad_personalization, die respectievelijk de toestemming regelen voor het delen van advertentiegerelateerde gebruikersdata met Google en voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties.

Daarnaast biedt de region optie de mogelijkheid om toestemming per geografische regio te beheren, wat van groot belang is voor internationaal opererende websites die moeten voldoen aan diverse lokale privacywetten.

Niet Implementeren? Let op: impact op advertenties

Adverteerders die de Consent Mode V2 niet implementeren bij de introductie van de nieuwe regelgeving zullen beperkt worden in de targeting-opties van digitale advertenties. Dit betekent dat de effectiviteit van digitale advertenties aanzienlijk kan verminderen. Belangrijke targetingmogelijkheden kunnen grotendeels komen te vervallen als de gebruikers geen toestemming hebben verleend tegen maart.

Hoe kan BlackDesk Helpen?

Onze technische specialisten begrijpen de nuances van Consent Mode V2 en het belang ervan voor jouw business. We zijn gewapend met de kennis en ervaring om deze transitie zorgeloos voor je te maken. Samen zorgen we ervoor dat je website voldoet aan de nieuwste privacyrichtlijnen – en klaar is voor de toekomst.

Kom in Actie vóór Maart 2024

Tijd om de eerste stap te zetten! Met de deadline om de hoek, is uitstel geen optie. Heb je hulp nodig? Ons team van specialisten is slechts een klik verwijderd. Neem direct contact op.

Arbeidsmarkt-markting: <span class="font-weight-normal">hoe haal je de beste sollicitanten binnen?</span>
Arbeidsmarkt-markting: hoe haal je de beste sollicitanten binnen?
Agile marketing: <span class="font-weight-normal">snel inspelen op veranderingen.</span>
Agile marketing: snel inspelen op veranderingen.