BlackDesk

KPI’s onthuld: meet het succes van jouw marketing.

Group 51795

Welkom in de wereld van marketingcampagnes en KPI’s! Als je jezelf afvraagt hoe je het succes van je online-marketinginspanningen kunt meten, ben je hier aan het juiste adres. Het is tijd om te ontdekken hoe je prestatie-indicatoren formuleert, hoe je ze opvolgt en ze zelfs overtreft. Laten we op deze zomerse dag een duik nemen in het mysterieuze marketingbegrip: KPI’s!

In dit blog leggen we uit wat KPI’s zijn, hoe je goede doestellingen formuleert en hoe je ze vervolgens meetbaar maakt met KPI’s.

Wat zijn KPI’s?

KPI’s, oftewel Key Performance Indicators, zijn meetbare indicatoren die je helpen bij het meten van de voortgang en prestaties van je organisatie.

Met KPI’s kun je marketingdoelen opsplitsen in behapbare stappen en objectief beoordelen hoe goed je presteert. Door KPI’s te analyseren, kun je zwakke punten identificeren, trends herkennen en gerichte acties ondernemen om de prestaties te verbeteren (altijd in lijn met je strategische doelen).

Hoe formuleer je een goede doelstelling?

Voordat je de prestaties van een marketingcampagne of project kunt meten, is het belangrijk om een duidelijke doelstelling te formuleren. Vervolgens kun je aan die doelstelling een meetbaar getal koppelen, zodat je kunt volgen of je de doelstelling daadwerkelijk behaalt. Er zijn verschillende methoden die je daarbij kunnen helpen, zoals de SMART-methode of de PRISMA-methode. In dit blog gebruiken we de eenvoudige SMART-methode. SMART staat voor:

  1. Specifiek: wat is je specifieke doel? Wat wil je bereiken? Is het doel duidelijk interpreteerbaar?
  2. Meetbaar: hoe meet je het doel? Welke gegevens zijn meetbaar? Kun je er een getal aan verbinden?
  3. Acceptabel: is het doel acceptabel? Is het haalbaar?
  4. Realistisch: is het doel realistisch? Kun je het daadwerkelijk binnen de organisatie bereiken?
  5. Tijdsgebonden: is het doel gebonden aan een specifieke tijd? Wanneer begin je met meten? Wanneer eindig je met meten? En in welke periode wil je het doel bereiken?

Kun je de bovenstaande aspecten in één zin verwerken? Is het doel toekomstgericht? Geweldig! Je hebt nu een heldere doelstelling geformuleerd.

Voorbeeld: KPI’s verbinden met doelstellingen.

KPI’s spelen een cruciale rol bij het meten van prestaties en het behalen van je beoogde doelstelling(en). Laten we een voorbeeld bekijken om dit te verduidelijken:

Strategische doelstelling:
Het doel is: De omzet met 10% te verhogen ten opzichte van vorig jaar.

Key Performance Indicators (KPI’s):
Om de voortgang te meten kun je de volgende KPI’s gebruiken:

  1. Conversieratio verbeteren: zorg ervoor dat een groter percentage van de websitebezoekers daadwerkelijk klant wordt. Meet de conversieratio, die laat zien hoeveel bezoekers uiteindelijk klant worden.
  2. Toename van het aantal leads: trek meer potentiële klanten aan. Gebruik het aantal gegenereerde leads als KPI, dit geeft aan hoeveel potentiële klanten interesse tonen.
  3. Verhoging van de gemiddelde bestelwaarde: vergroot de waarde van elke bestelling. Meet de gemiddelde waarde van bestellingen, dit laat zien hoeveel elke klant gemiddeld uitgeeft.
  4. Groei van het klantenbestand: laat het aantal nieuwe klanten toenemen. Gebruik het aantal nieuwe klanten als KPI, dit meet hoeveel nieuwe klanten je aantrekt.

Door regelmatig de bovengenoemde KPI’s te meten, kun je evalueren of je op koers ligt om je strategische doelstelling van een omzetgroei van 10% te behalen. Neem als het nodig is maatregelen om jouw prestaties op deze succesfactoren te verbeteren (zodat je de doelstelling kunt realiseren).

Conclusie.

Gefeliciteerd, je bent nu bekend met KPI’s! Als je KPI’s vastlegt en ze verbindt met doelstellingen, zet je de eerste stap naar succesvolle marketingscampagnes. Blijf slim, meetbaar en resultaatgericht werken om je doelen te bereiken (en ze te overtreffen). En vergeet niet… Als je ooit verdwaalt in het doolhof van marketingcampagnes, staan wij klaar om je te helpen. We zorgen ervoor dat je weer op het juiste spoor komt.

Heb je vragen of behoefte aan advies? Aarzel niet en neem contact met ons op.

Arbeidsmarkt-markting: <span class="font-weight-normal">hoe haal je de beste sollicitanten binnen?</span>
Arbeidsmarkt-markting: hoe haal je de beste sollicitanten binnen?
SEO-teksten <span class="font-weight-normal">verbeter de vindbaarheid van je site.</span>
SEO-teksten verbeter de vindbaarheid van je site.