Lennart Wesdorp, Projectmanager.

We duiken in het leven van Lennart. Sinds de zomer van 2024 versterkt hij team BlackDesk. Een volledig nieuwe rol die hij nog niet eerder heeft vervuld, maar eigenlijk helemaal niet zo nieuw meer is. Met zijn kalme uitstraling slaagt hij erin om uiteenlopende projecten te sturen tot een samenhangend, succesvol geheel. En of het nu gaat om optimale communicatie met opdrachtgevers, een tennisbal over het net jagen of een vloer knutselen in zijn klushuis, Lennart weet hoe hij een draai moet geven aan werk en vrije tijd. Genoeg, laten we in gesprek gaan!


Het vragen-(v)uur gaat van start, Lennart! Klaar voor? Eerste vraag, wat heeft jou hier eigenlijk gebracht als projectmanager bij een creatief bureau?
“Ik was na zes jaar werken in de makelaarswereld best wel toe aan een nieuwe uitdaging en dacht vaak ‘is dit wat ik de rest van mijn leven wil doen of wil ik ook graag een andere richting op?’. Een oud-collega wees mij op BlackDesk en opeens ging alles eigenlijk heel erg vlot.”
Hoe vlot is vlot?
“Toen we besloten samen van start te gaan zat ik binnen een paar weken al achter mijn laptop op kantoor. Dat stukje vertrouwen wat je krijgt om ook ‘on the job’ te leren als projectmanager kenmerkt BlackDesk voor mij.”
En waarom dan BlackDesk?
“Dit zit best wel in de open sfeer. Je kan hier jezelf zijn en krijgt de kans om aan de slag te gaan met een brede groep aan opdrachtgevers. Zo werkte ik in de afgelopen maanden al samen met overheid gerelateerde organisaties, commerciële partijen en alles daartussenin. Denk aan scholengroepen. Klinkt uitdagend, toch?”
Dat klinkt het zeker! En als Zeeuws-bureau komen we bijna allemaal uit deze regio, ben jij ook een Zeeuw in hart en nieren?
“Jazeker, ik kom uit Zierikzee en heb heel mijn jeugd daar doorgebracht, totdat ik communicatie ging studeren in Rotterdam.”


Je bent dus niet gebleven in Rotterdam, wat heeft jou weer op Zeeuwse bodem teruggebracht?
“Zeeland heeft wel een aantal praktische voordelen die voor mij echt tellen. Het strand ligt op maar 5 minuten fietsen voor mij en de rust is wel echt merkbaar. Wil je meer drukte? Dan stap ik gewoon de auto in. Voor mij is het een gevoel van thuiskomen en biedt het voordelen die ik niet zo ervaar in een drukke stad.”
Laten we weer even teruggaan naar waar we mee begonnen, namelijk jouw overstap van de makelaardij naar projectmanagement. Best twee verschillende werelden. Wat trok je dan naar de rol van projectmanager?
“Ja, dat is een verschil. Ik merkte dat ik meer plezier haal uit het plannen en organiseren van projecten. Waar ik in mijn vorige job hands-on betrokken was bij de communicatie, geef ik nu de voorkeur aan een meer coördinerende rol. Ik laat de inhoudelijk uitwerking, zoals copywriting, design of strategie graag over aan specialisten. Mijn focus ligt nu op de aansturing en zorgen dat alles soepel verloopt. Dat voelt goed.”
Waarom is die hands-on ervaring zo belangrijk om hier projectmanager te kunnen zijn?
“Door de hands-on ervaring die ik eerder opdeed begrijp ik de praktische kant van een opdrachtgevervraag goed. Of het nu gaat om tekst, social media of een brochure. Ik weet hoe zo’n uitwerking eruit kan zien, waardoor ik erover mee kan praten. Dit zorgt dat ik de opdrachtgever al in een eerste gesprek de juiste vragen kan stellen en vertellen hoe wij dit als BlackDesk globaal aanpakken.”
Welke ingrediënten horen thuis in het gouden-recept voor een projectmanager?
“Het gouden-recept zit ‘m in duidelijke communicatie en een goede planning. Zonder dat kan je net zo goed niet beginnen aan een project.”
Daar heb je gelijk in en hoe zit dat dan met samenwerking?
“Dit is wel echt top-of-mind in mijn rol. Ik werk nauw samen met het team uit de operatie, omdat zij het project uiteindelijk tot leven gaan brengen. Maar transparantie naar elkaar in die samenwerking is wel echt key.”


Vertel eens meer over waar je de afgelopen tijd echt van hebt geleerd.
“Projecten managen is een proces en leermomenten zijn er elke dag. Door de vele stappen die je zet, is er ook veel verwachtingsmanagement intern en extern. Deze moet ik continu goed afstemmen op elkaar. Te weinig communiceren is dan gevaarlijk, omdat je letterlijk achter de feiten aan gaat lopen. ‘Over communiceren’ blijkt dan onmisbaar. Liever te veel, dan te weinig. Dat is de transparantie waar ik net op doelde.”
Zonder welke tool kan je niet?
“Mijn e-mail, laptop en telefoon. Écht onmisbaar op elk front. Dan kan ik mijn werk gewoon niet uitvoeren.”
Even iets anders dan werk. Ik hoorde dat je een prachtige keuken hebt in je klushuis, met zo’n kookeiland waar iedereen van wegdroomt. En als we het net hadden over tools, welke tool voor koken vind jij het belangrijkst?
“Eigenlijk staat mijn vriendin graag in de keuken, maar ik kan er juist erg van genieten om een goed stuk vlees op zo’n Big Green Egg te leggen. Dat is dan wel niet echt ‘koken’, maar uiteindelijk probeer ik wel samen met haar smaken samen te brengen. Die mag dus niet ontbreken in mijn tuin.”
Klinkt goed! Een klushuis, dat lijkt mij best wel pittig. Veel plannen en organiseren, maar ook frustraties. Waarom een klushuis?
“Het was eigenlijk een beetje uit de hand gelopen. Eerst dachten we om het op te knappen, uiteindelijk ging letterlijk het dak eraf inclusief de buitengevel en stonden de muren alleen nog. Helemaal van nul af aan zijn we dus van start gegaan.”
En die frustraties dan?
“Die waren er zeker, maar ik ben niet iemand die zich snel druk maakt over problemen die er nog helemaal niet zijn. Veel mensen piekeren al aan het begin van zo’n verbouwing wat er mis zou kunnen gaan, maar zo werkt dat bij mij niet. Dat scheelt denk ik ook een hoop onnodige stress.”
En hoe staat het er nu voor?
“Eigenlijk best goed. Het is en blijft een flinke klus, maar het geeft een goed gevoel als je ziet hoe alles samenkomt. Hier en daar klus ik nog wat, zoals het leggen van de vloeren boven of wat schilderwerk. Elke keer een klein projectje is best te overzien.”


Werken en klussen, is er dan ook nog wat tijd over voor ontspanning?
“Zeker, daar maak ik tijd voor! Ik hou ervan om actief bezig te zijn, zoals een rondje hardlopen of een balletje te slaan op de tennisbaan met vrienden. Afgelopen jaar heb ik zelfs een marathon gelopen en dat vraagt natuurlijk om best wat trainingsuren.”
Een marathon. Dat klinkt inspannend, maar wel een hele bijzondere ervaring?
“Ik heb de Marathon van Rotterdam gelopen en het was zeker een bijzondere ervaring. De energie van het publiek dat je aanmoedigt is een gevoel dat je niet zo snel vergeet. Tijdens het rennen ga je gewoon door. Je komt in een cadans, maar rond de 32 kilometer begint het echt zwaarder te worden. Toch geeft die aanmoediging je precies de boost die je nodig hebt om over de finish te komen.”
Je vertelt er met veel passie over, volgend jaar weer een marathon-doel?
“Dat lijkt me gaaf, maar het moet wel haalbaar zijn. Ik zie het als een leuke uitdaging, maar kan het nog niet met zekerheid zeggen.”
Als we het toch over doelen stellen hebben. Dit is een mooi haakje om het vragen-(v)uur mee af te sluiten. Welk advies zou jij willen geven aan een projectmanager?
“Iets waar we het al eerder over had. Blijf flexibel. Dingen gaan bijna nooit zoals gepland. Het belangrijkste is om je aan te passen aan de situatie, kijken naar nieuwe mogelijkheden en zo weer verder te gaan.”